El viatge de l'elefant


Ha arribat tot just fa dos dies a la llibreria la nova novel·la de José Saramago, El viatge de l'elefant. En aquest nou relat del Premi Nobel de literatura, l'escriptor portuguès recorre a la seva intensa ironia i a la seva capacitat intel·lectual per recòrrer un petit passatge de la història on l'absurditat i l'estupidesa humana en són moneda corrent. I és que la idea de desfer-se d'un estúpid regal (tot i ser un bonic animal, com un elefant) enviant-lo com a obsequi a l'altra punta d'Europa en ple segle XVI, és com a mínim una despesa de temps i de recursos del tot innecessària. Les desventures de l'elefant Salomó, el seu cornac i la comitiva acompanyant per mitja Europa seran el vehicle amb el que Saramago ens dirigirà amb la seva carecterística ironia i el seu agut sarcasme cap a una novel·la plena d'humor on les perplexitats i alegries humanes es barregen en tots els seus personatges.
Aquest cop, celebrem que la traducció catalana, encara que sigui per trencar la tradició, hagi arribat una setmana abans que la castellana.
Plenament recomanable! Tot Saramago

2 comentaris:

O. ha dit...

Recorda una mica "En busca del unicornio", no?

Unknown ha dit...

a mi em recorda més algun episodi del quixot, amb personatges com el cornac que bé podria ser en sancho panza, el comandant de l'expedició, el quixot, i sobretot alguns episodis absurds...