Exposició i llibre commemoratius del 40è aniversari de la Llibreria de la Rambla




El president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Anton Burgase Rabinad, inaugurà aquest passat dijous, 30 d'octubre l'exposició "40è ANIVERSARI LLIBRERIA LA RAMBLA". La llibreria de La Rambla va ser fundada el 14 de desembre de 1968 per una colla de tarragonins amb inquietuds culturals i catalanistes, que sentiren la necessitat d'agrupar-se per promoure i potenciar activitats artístiques i culturals. Per altra banda el passat dimecres, 29 d'octubre es presentà el llibre editat per l'Arxiu Municipal "La Llibreria de la Rambla (1968-1980)" on es recull part del fons documental cedit per la nostra llibreria.

L'establiment, situat al número 99 de la Rambla Nova de Tarragona, va ser dissenyat per l'arquitecte, i també propietari, Josep Ferrer Bosch. S'inaugurà amb 7.000 llibres i a l'acte, que va tenir lloc a l'Ajuntament de Tarragona, hi assistiren intel·lectuals, novel·listes, arquitectes i artistes de tots els camps: Folch i Camarassa, Joan Fuster, mossèn Muntanyola, Artur Bladé, Sempronio, etc.

Des de bon començament i fins a l'arribada de la democràcia, aquest nou espai cultural tarragoní, acollí actes i activitats de tota mena: conferències, presentacions de llibres, exposicions d'art, recitals de poesia, projecció de pel·lícules..., donant cabuda a totes les ideologies possibles: des dels escoltes a les feministes, passant pels ecologistes, pels defensors dels drets humans, els activistes polítics i sindicals, els amants del teatre, els defensors de la nova pedagogia..., i va arribar a ser un punt de referència dins el món de les associacions culturals tarragonines, que convertiren la Llibreria en un espai físic on era possible, malgrat els entrebancs imposats per la censura, presentar els seus engrescadors projectes.

El paper cultural que la llibreria de La Rambla exercí en els darrers anys del

franquisme està fora de dubte, encara que potser ha passat desapercebut per a molts dels ciutadans de Tarragona, massa joves per haver-ho viscut de primera mà; és per això que des de l'Arxiu del Port, i aprofitant la donació del fons documental de la Llibreria a l'Arxiu Històric de la Ciutat, el passat 30 de juliol, s'ha volgut contribuir a la celebració i evitar que les activitats culturals d'època tardofranquista restin en l'oblit i ocupin el lloc que es mereixen dins la nostra història.

Les fotografies dels documents que apareixen a l'exposició formen part del fons de la Llibreria de La Rambla i han estat cedides per l'Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona.