Un petit llibreter encarant un (gran) Sant Jordi


Diuen que ens hi juguem bona part de l'any, diuen que el Dia del Llibre és ara una gran operació comercial i de marqueting editorial. Que les coses ja no són el que eren, que la Diada ha perdut la idea romàntica de temps enllà i cada cop, hi tenen més presència els llibres dels grans grups editorials i de comunicació.
Però tampoc cal que ens enganyem, la idea del Dia del Llibre sorgí d'uns llibreters catalans, barcelonins, que intentaren temps enllà instaurar una festa del llibre a la tardor. Rapidament canvià de dia i es passà del 7 d'octubre, dia del naixament de Miguel de Cervantes, al dia de la seva mort, 23 d'abril.
La casualitat buscada fou que el que s'havia de convertir per ordre d'un Reial Decret signat per Alfons XIII (6 de febrer de 1926) en una "fiesta anual del libro en español en la perdurable fecha del natalicio del inmortal Cervantes" es reconvertí al canviar de data (l'any 1930) en una festa que uní pàtria, cultura i amor.
Des d'aleshores, la festa no ha fet més que crèixer i ara ja és un signe més d'identitat que exportem arreu del món i que com diria Rodolf Llorens demostra dels catalans "la voluntat d'èsser" i el nostre esperit arrauxat, de cap calent, de flama viva que ens fa bullir la sang, perquè si bé Catalunya és un poble dissortat, podríem concloure que els catalans som gent sortosa.
(Continuarà)

5 comentaris:

el llibreter ha dit...

Espero que els grans titulars no amaguin la feina dels llibreters, i sobretot la curiositat de molts lectors que durant la diada miren també els llibres que no estan a les taules de novetat. És la diada de la bibliodiversitat!

Salutacions cordials.

Unknown ha dit...

Jo també ho espero llibreter. De vegades penso que si bé Sant Jordi és el nostre dia més emblemàtic tampoc deix de ser també el nostre, ara que estem en temps de processons, Via Crucis particular. Tot i aixó, Visca Sant Jordi i Visqui també la bibliodiversitat

Botão ha dit...

Adonde puedo yo obtener vuestro e-mail? Me gustaría comprarme un libro y solamente lo he encontrado ahí. Saludos.

Botão ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Ignasi Revés ha dit...

Hola,

Sóc un company de feina de l'Àngels González, esposa d'Àlex Soberà. Em va dir que podríem fer una presentació del meu proper llibre, "Esmorzars de Lleida", a la Llibreria de la Rambla. És possible?

Ignasi Revés

PD: Podeu veure tota la informació referent al llibre al meu bloc esmorzarsdeforquilla.blogspot.com
(esmorzarsdeforquilla@gmail.com)